Sizin için Gerçekten Yararlı Olacak Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları
 
ARTICLES
Sports, Nutrition, Diet and EMS Technology

Beslenme Uzmanlarına Göre Yiyebileceğiniz En Sağlıklı 15 Sebze

Yeşil sebzelerden turpgillere kadar birçok gıda, doğanın bize armağanıdır. Bağışıklığı güçlendiren önemli antioksidanlar, lif, B vitaminleri ve mineraller içeren bu gıdalar, sağlığınız üzerinde büyük etki yaratabilecek gerçek birer hazinedir. Sebze yemenin en iyi tarafı ne kadar çok yerseniz, o kadar iyi olursunuz. Birçok bilimsel çalışma, sebze yemenin, kalp hastalığı, diyabet ve kanser (Yaşam tarzı ile ilişkili kanser) dahil olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bazı çalışmalar, yeterli miktarda sebze tüketmenin (günde en az beş porsiyon) daha iyi bir ruh hali, mutluluk ve memnuniyet duygularıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.

Havuç, brokoli, lahana

Sebzelerin bol miktarda su içermesi, vücudunuzun faydalı bakterilerinin hayatta kalması ve gelişmesine yardımcı olurken aynı zamanda hidrasyon ve sindirim için de yararlıdır. Sebzeler konusunda en az seviyede tutmanız gereken konu breading ve kızgın yağda pişirmektir. Bu şekilde pişirme tekniği iyi bir besin kaynağı olan sebzeleri ekstra rafine edilmiş karbonhidrat ve doymuş yağa çevirir ve bu da kilo almanıza sebep olur.

Öğünlerinizi besleyici lezzetlerle doldurmak için çeşitli sebzeler seçin. Taze ve donmuş sebzeleri buharda pişirerek, ızgara yaparak, soteleyerek veya kızartarak pişirin - ya da çiğ yiyin.

İşte besleyici sebzelerin bir listesi, daha önce menünüzde olanlar vardır mutlaka; bu durumda ilk önde sevdiğiniz sebzeleri seçin, diğerlerini de daha sonra deneyeceğiniz lezzetli yemekler ve atıştırmalıklar için düşünmeye başlayın.

1.Havuç

Havuç, özellikle geceleri görmeye yardımcı olan A vitamini bakımından zengindir. Havucu, çiğ, salatalarda veya smoothielerde rendelenmiş olarak tadını çıkarabilirsiniz.

2.Brokoli

Brokolinin kalorisi düşüktür, C Vitamini, A Vitamini ve K vitamini gibi mikro besinler bakımından zengindir. Daha fazla besin elde etmek için, haşlamak yerine çiğ olarak veya buharda pişirerek tüketebilirsiniz.

3.Mantar

Mantarlar bilişsellik becerilerine katkı sağlar, kalp sağlığına ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar mantar tüketiminin vücut ağırlığını ve genel sağlığı olumlu yönde etkileyeceğini göstermektedir.

4.Lahana

En sevilen yeşilliklerden biri lahanadır, K vitamini açısından çok zengindir. Günlük K vitamini ihtiyacınızı büyük ölçüde sağlar. Bir lahana porsiyonu günlük kalsiyum ihtiyacınızın % 10'unu sağlar.

5.Turp

Bu kök sebze, lif, kalsiyum, fosfor ve potasyum bakımından zengindir. Turpları, nötr tadından dolayı, çok çeşitli tariflerde kolayca kullanabilirsiniz.

6.Ispanak

Ispanak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olan A vitamini açısından zengindir.

7.Kuşkonmaz

Kuşkonmazı ister kavrulmuş ister sotelenmiş şekliyle tüketebilirsiniz. Saplar çok az kalori içerir fakat lif açısından zengindir, ayrıca folat, C vitamini ve K vitamini açısından da zengindir.

8.Mercimek

Mercimek hem sebze hem de protein olarak değerlidir, bu da onları akıllı ve bütçe dostu bir seçim yapar. Baklagiller bol miktarda lif içerir ve günlük folat ihtiyacımızın % 50'sini ve günlük demir ihtiyacımızın da % 45'ini sağlar.

9.Yeşil fasulye

Yeşil fasulye, A vitamini, C vitamini, K vitamini açısından zengindir ve iyi bir lif kaynağıdır.

10.Karnabahar

Karnabahar, C vitamini, potasyum ve bitki bazlı omega-3 açısından çok önemli bir kaynaktır.

11.Pancar

Pancar, kan basıncı ve oksidatif stres üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilen, anti-enflamatuar ve antioksidan bir sebzedir.

12.Domates

Domatesler, likopen içerir; araştırmalar, likopenin damar sağlığını desteklediğini ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

13.Soğan

Soğan, yemeklerinize lezzet katar; aynı zamanda soğan, zihinsel ve fiziksel performansı iyileştirdiği gösterilen quercetin adlı bir flavonoid içerir.

14.Patlıcan

Araştırmalar, patlıcanın kalp koruyucu bileşikler içerdiğini göstermiştir.

15.Tatlı (Kırmızı) patates

Tatlı patates, A vitaminine dönüşen bir antioksidan olan beta-karotenin en iyi kaynaklarından biridir.