Hemoglobin Seviyesini Yükseltmeye Yardımcı Olabilecek Gıdalar
 
YAZILAR
Spor, Beslenme, Diyet ve EMS Teknolojisi

Hemoglobin Seviyesini Yükseltmeye Yardımcı Olabilecek Gıdalar

  • 2022-05-22
  • 17538
  • YAZILAR
  • PAYLAŞ:

Hemoglobin seviyesinin düşmesi yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, baş ağrısı vb. durumlara neden olabilir. Daha düşük seviyelerde ise durum anemi olarak teşhis edilebilir. Hemoglobin seviyesinin artırılmasına yardımcı olabilecek bazı besin maddelerini sizler için bir araya getirmeye çalıştık.

Bu modern ve hızlı yaşamda sağlık sorunları ortak problemimiz; hareketsiz yaşam tarzı, stres ve endişe sayesinde en yaygın sağlık problemlerinden biri de hemoglobin eksikliğidir.

C vitamini tüketin

Image Credit: Any Lane

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücutta oksijen taşımaktan sorumlu olan demir açısından zengin bir proteindir. Hemoglobin seviyesi düştüğünde yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, baş ağrısı ve benzeri durumlar ortaya çıkar.

Hemoglobin Nasıl Çalışır?

Kırmızı kan hücrelerinin temel işlevi, oksijenin akciğerlerden vücut hücrelerine taşınmasıdır. Kırmızı kan hücreleri, canlı hücrelerin iyi çalışmasını sağlamak için oksijen taşımaktan sorumlu olan hemoglobin olarak bilinen bir protein içerir. Kanla akciğerlerden taşınan oksijenin yüzde 97'sinin hemoglobin yoluyla taşındığı ve geri kalan yüzde üçünün plazma tarafından çözüldüğü bilinmektedir.

Bazı yiyecekler, hemoglobin seviyenizi kontrol altında tutmanıza ve vücut hücrelerinizin iyi çalışmasını sağlamanıza yardımcı olabilir. Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir. C vitamini içeren gıdalar vücuttaki demir emilimini artırır ve en yaygın olarak dolmalık biber, çilek, portakal, domates ve filizlenmiş bakliyat gibi taze meyve ve sebzelerde bulunur.

1. C Vitamini Zengin Gıdalar Tüketin

Demir’in vücut tarafından tam olarak emilebilmesi zordur, C vitamini bu sürece yardımcı olur. Bu nedenle C vitamini içeriği açısından zengin oldukları için portakal, limon, dolmalık biber, domates, greyfurt, çilek ve benzeri gıdaları bolca tüketin.

2. Demir Açısından Zengin Gıdalar Önceliğiniz Olmalı

Ulusal Anemi Eylem Konseyi'ne göre, demir eksikliği düşük hemoglobin seviyesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Önerilen demir miktarı yetişkin erkeklerde (19 ila 50 yaş) sekiz miligram; yetişkin kadınlarda (19-50 yaş) ise 18 miligramdır. Bu nedenle, yeşil yapraklı sebzeler, soya peyniri (Tofu: Uzak Doğu’da soya fasulyesi suyunun fermantasyonundan elde edilen bir tür peynir), ıspanak, yumurta, kepekli tahıllar, bakliyat, et, balık, kuru meyveler gibi demir açısından zengin yiyecekleri tüketmek önemlidir.

3. Folik Asit

Folik asit, vücutta kırmızı kan hücreleri yapmak için gerekli olan bir B kompleksi vitaminidir. Folik asit eksikliği, düşük hemoglobin seviyesine neden olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, yer fıstığı, muz, brokoli ve benzeri gıdaları daha sık tüketin.

4. Nar

Nar, protein, karbonhidrat ve lif’in yanında kalsiyum ve demir açısından da zengin bir kaynaktır. Hemoglobini artıran en iyi besinlerden biridir; hemoglobin seviyelerinizi korumak için her gün nar suyu için.

5. Hurma

Hurma enerji doludur ve süper besleyicidir. Hurma, kandaki hemoglobin seviyelerini artıran bol miktarda demir sağlar. UYARI! Bununla birlikte, çoğu doktor, yüksek şeker içeriği nedeniyle, şeker hastalarının hurma yemekten kaçınmasını önermektedir.

6. Pancar

Pancar tüketmek, hemoglobin seviyelerini arttırmanın en iyi yollarından biridir. Pancar demir açısından zengini bir gıdadır, ayrıca potasyum ve lif ile birlikte folik asit de içerir.

7 .Baklagiller

Mercimek, yer fıstığı, bezelye ve fasulye gibi baklagiller de hemoglobin seviyelerini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olabilir. Demir ve folik asit içeriği sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırmaya yardımcı olurlar.

8. Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği, yeterli kalsiyum, magnezyum ve manganez içeriği ile birlikte yaklaşık sekiz miligram demir sağlar. Her gün yeteri miktarda kabak çekirdeği tüketmeye gayret edin.

9. Karpuz

Karpuz, demir emilimini daha iyi ve daha hızlı hale getiren demir ve C vitamini içeriği nedeniyle hemoglobini artırmaya yardımcı olan en iyi meyvelerden biridir.

Çay, kahve, kakao, soya ürünleri ve kepek gibi polifenoller, tanen, fitat ve oksalik asit içeren gıdalar vücudumuzda demir emilimini engeller. Düşük hemoglobin seviyelerinden muzdaripseniz, bu gıdaların alımını sınırlamanız en iyisidir. Hemoglobin seviyenizi kontrol altında tutun; Bunu yapmanın en iyi yolu, her üç ayda bir tıbbi test yaptırmaktır. Sağlıklı kalın ve kendinize iyi bakın.