Sırt Ağrılarından Kurtulmanın Basit Yolları
 
YAZILAR
Spor, Beslenme, Diyet ve EMS Teknolojisi

Sırt Ağrılarından Kurtulmanın Basit Yolları

Sırt ağrısı şikayetlerinden dolayı doktora başvuranların sayısı, soğuk algınlığı dışındaki herhangi bir rahatsızlıktan dolayı başvuranlardan daha fazladır.

Sırt ağrısı şikayetleri, hastaneye yatışlar arasında en sık görülen 5. neden ve cerrahi müdahaleler arasında da en yaygın üçüncü nedendir. Ve insanların yarıdan fazlası, bel ağrısı semptomlarının, uyku, cinsel ilişki dahil günlük rutin aktivitelerini olumsuz yönde etkilediğini bildirmiştir.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırmak

Sırt ağrısına sebep olabilecek birçok neden vardır, bu da invaziv olmayan birçok çözümün olduğu anlamına gelmektedir. Aslında önemsiz gibi görünen bazı günlük alışkanlıklarımızın sırt ağrılarını tetiklediği veya sebep olduğu çoğu zaman gözden kaçar.

Bu yazımızda ağrılara sebep olabilecek en büyük hataları ve nasıl düzeltileceği konusuna değineceğiz.

Araç kullanırken

Ne yapmalı: Koltuğunuzda dike yakın (90 derece) oturmaya çalışın. Germeye gerek olmayacak kadar direksiyona yakın oturun. Bacağınızı uzatmak sırtınızı zorlar. Birçok kişi bu şekilde araç kullandığının farkında bile değildir.

Masada çalışırken

Oturmanın, ayakta durmaya nazaran omurgaya %40 daha fazla baskı uyguladığını biliyor muydunuz? Yoğun bir iş gününde egzersiz molaları zaman harcama açısından pek mantıklı görünmeyebilir; fakat bu durumu gözardı etmek sırt ağrılarınıza neden olabilir. Çünkü sırt kasları kullanılmazsa zayıflar. Aktif olmayan eklemelerde yağlanma azalır ve daha çabuk yıpranır.

Ne yapmalı: 135 derecelik bir açıyla oturmak omurgadaki disklerin sıkışmasını azalır. Bu yüzden fırsat buldukça hafifçe geriye eğilerek durmaya çalışın. Telefon konulması yaparken veya biriyle konulurken bu şekilde durabilirsiniz. Ofis koltuğunuzu omurganızın eğrisini destekleyecek özellikte olanlardan seçin. Bilgisayar ekranınıza bakarken, beliniz koltuğunuz tarafından desteklenmeli ve başınız dik olmalıdır; öne salınmamalıdır. Her yarım saatte bir kalkın ve birkaç dakika yürüyün, su almak, lavaboyu kullanmak veya yazıcıdaki çıktılarınızı almak bunun için size fırsat sunacaktır.

Stresten uzak durmaya ve rahatlamaya çalışın

Her şey beyninizde başlar – kronik ya da akut stres doğrudan bel ağrısını tetikleyebilir. Stres altındayken boynunuzdaki kaslar dahil, tüm vücudunuz kasılacaktır. Kasılan veya sıkışan kaslar muhakkak rahatlamaya ihtiyacı vardır. Her zaman stres altındaysanız ve kaslarınız devamlı kasılı kalıyorsa, bu durum sonuç olarak ağrıya neden olacaktır.

Ne yapmalı: Ağrınızın kökeninin stresten kaynaklandığını düşünmek veya idrak etmek bile size yardımcı olur. Egzersiz yoluyla, bir arkadaşınızla konuşup gülerek, iyi bir kitap okuyarak günlük stresten uzaklaşmanın mutlaka bir yolunu bulun. Müzik dinlemek de stresten uzaklaşmak için iyi bir yöntemdir. Yapılan araştırmalar müzik dinlemenin ve gevşemenin sırt ağrılarını önemli bir ölçüde azalttığını gösterdi. “Müzik stres hormonlarını ve kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olur”, Franz Wendtner-Psikolog.

Egzersiz yapın

Ağrıyı hafifletmek için hareket edin. Araştırmalar göstermiştir ki, sırt ağrıları olan kişilerin %40 ‘ı daha az aktif olmaya başlamıştır; bu durum iyileşmeyi geciktirecek veya durumu daha kötüleştirecek yanlış bir stratejidir.

Ne yapmalı: Sırt ağrısı veya bel ağrısını gidermek için hafif egzersizler yapılmalı, yürüyüşler yapılmalıdır. Kalça ve hamstring kaslarınızı esnetmelisiniz.

Yatağınızı değiştirin

Yatağınızı en son ne zaman değiştirdiniz? Araştırmalara göre iyi bir yatağın ömrü 9-10 yıldır, ancak iyi uyuyamıyorsanız ve sırt ağrılarınız varsa 5-7 yılda bir yatağınızı değiştirmeniz gerekebilir. Üniversitede yapılan bir araştırmaya göre, 5 yıldan sonra yeni yataklara geçen birçok kişinin daha iyi uyuduğu ve daha az bel ağrısı yaşadığı tespit edilmiştir.

Ne yapmalı: Çok yumuşak veya çok sert olmayan bir yatak seçin. Çok sert yataklar omurgadaki baskıyı artırabilir ve ağrıları kötüleştirebilir. Rahatsızlığınızı azaltmak için sırt üstü yatarken dizlerinizin altına, yan yatarken bacaklarınızın arasına, yüzüstü yatıyorsanız da kalçanızın altına bir yastık koyun.