Egzersiz Yapmanın Ruh Sağlığına Faydaları
 
YAZILAR
Spor, Beslenme, Diyet ve EMS Teknolojisi

Egzersiz Yapmanın Ruh Sağlığına Faydaları

Egzersiz yapmanın vücut için faydaları tartışmasız herkes tarafından kabul edilir. Peki aynı zamanda ruh halinizi, uykunuzu iyileştirebileceğini ve depresyon, kaygı, stres ve daha fazlasıyla başa çıkmanıza yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

Egzersiz sadece fiziksel görünüm ile ilgili değildir. Elbette egzersiz yapmanın fiziksel sağlığınızı ve fiziğinizi iyileştirip geliştirdiğine dair şüphemiz yok; ancak çoğu insanı aktif kalmaya motive eden şey sadece bu değil. Düzenli olarak egzersiz yapmak kişiye büyük bir rahatlık hissi verir. Gün boyunca kendilerini daha iyi ve enerjik hissederler, geceleri daha iyi uyurlar, kendileri ve hayatları hakkında daha rahat ve olumlu düşünürler. Egzersiz yapmak birçok yaygın zihinsel sağlık sorununa karşı da güçlü bir ilaçtır.

Düzenli egzersiz yapmanın depresyon, anksiyete ve DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) üzerinde son derece olumlu bir etkisi olduğu düşünülür. Ayrıca stresi azaltır, hafızayı geliştirir, daha iyi uyumanıza yardımcı olur ve genel ruh halinizi iyileştirir. Araştırmalar, az miktardaki egzersizin bile fark yaratabileceğini gösteriyor. Yaşınız veya fitness seviyeniz ne olursa olsun, zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak, enerjinizi ve bakış açınızı geliştirmek ve hayattan daha fazla keyif almak için egzersizi güçlü bir araç olarak kullanmayı deneyebilirsiniz.

Egzersiz ve depresyon

Yapılan bazı çalışmalar, egzersizin hafif ila orta şiddetteki depresyonu antidepresan ilaçlar kadar etkili bir şekilde tedavi edebildiğini göstermiştir. Yapılan bir çalışma, günde 15 dakika koşmanın veya bir saat yürümenin majör depresyon riskini azaltabileceğini göstermiştir. Araştırmalar, depresyon semptomlarını hafifletmenin yanı sıra, bir egzersiz programı sürdürmenin depresyonun tekrarlanmasını önleyebileceğini de göstermektedir.

Egzersiz, sinir büyümesi, inflamasyonun azalması ve sakinlik ve iyilik duygularını destekleyen yeni aktivite modelleri de dahil olmak üzere beyinde her türlü değişikliği teşvik eder. Aynı zamanda beyninizde, ruh halinize enerji veren ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan endorfin salgılanmasını sağlar. Son olarak, egzersiz aynı zamanda dikkatinizi dağıtma işlevi de görebilir ve depresyonu besleyen olumsuz düşünce döngüsünden kurtulmak için sessiz bir zaman bulmanıza olanak tanır.

Egzersiz ve kaygı

Egzersiz doğal ve etkili bir anti-anksiyete tedavisidir. Gerginliği ve stresi azaltır, fiziksel ve zihinsel enerjiyi artırır ve endorfin salınımı yoluyla da refahı artırır.

Egzersiz ve stres

Stres altında olduğunuzda vücudunuzun nasıl hissettiğini hiç fark ettiniz mi? Özellikle yüzünüzde, boynunuzda ve omuzlarınızda gerginlik hissedebilirsiniz, bu da sırt veya boyun ağrısına veya baş ağrılarına neden olabilir. Göğsünüzde bir gerginlik, nabızda çarpıntı veya kas krampları hissedebilirsiniz. Ayrıca uykusuzluk, mide yanması, karın ağrısı, ishal veya sık idrara çıkma gibi sorunlar da yaşayabilirsiniz. Tüm bu fiziksel semptomların yarattığı endişe ve rahatsızlık, daha da fazla strese yol açarak zihninizle bedeniniz arasında bir kısır döngü yaratabilir.

Egzersiz yapmak bu döngüyü kırmanın etkili bir yoludur. Fiziksel aktivite beyinde endorfin salgılamanın yanı sıra kasların gevşemesine ve vücuttaki gerginliğin azalmasına da yardımcı olur. Beden ve zihin çok yakından bağlantılı olduğundan, bedeniniz daha iyi hissettiğinde zihniniz de aynısını hisseder.

Egzersiz ve DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Düzenli egzersiz yapmak DEHB semptomlarını azaltmanın ve konsantrasyonu, motivasyonu, hafızayı ve ruh halini iyileştirmenin en kolay ve en etkili yollarından biridir. Fiziksel aktivite, beyindeki dopamin, norepinefrin ve serotonin düzeylerini anında artırır ve bunların tümü odaklanmayı ve dikkati olumlu yönde etkiler.

Egzersiz, TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) ve travma

Kanıtlar, egzersiz yapmanın, vücudunuzun TSSB veya travmayı karakterize eden hareketsizlik stres tepkisinden çıkmaya başlamasına yardımcı olabileceğinizi gösteriyor. Bu anlamda, yürüme (özellikle kumda), koşma, yüzme, ağırlık çalışması veya dans gibi çapraz hareketi içeren hem kolları hem de bacakları çalıştıran egzersizler en iyi seçimler arasında sayılabilir. Yürüyüş, yelken, dağ bisikleti, kaya tırmanışı, akarsu raftingi ve kayak gibi açık hava etkinliklerinin de TSSB semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.

Egzersizin diğer zihinsel sağlık yararları

Düzenli fiziksel aktivite ruh halinize, bakış açınıza ve zihinsel sağlığınıza olumlu bir katkı sağlayabilir. Egzersiz, kaygıyı, depresyonu ve olumsuz ruh halini azaltarak ve öz saygıyı ve bilişsel işlevleri iyileştirerek zihinsel sağlığı iyileştirir. Egzersizin aynı zamanda düşük öz saygı ve sosyal geri çekilme gibi semptomları da hafiflettiği gösterilmiştir.

Ruh sağlığı uzmanlarının hastalarına vurguladığı, düzenli egzersizin sağlık açısından faydaları özetle şunlardır:

  • Daha iyi uyku
  • Sekse olan ilginin artması
  • Daha iyi dayanıklılık
  • Stres giderme
  • Ruh halindeki iyileşme
  • Artan enerji ve dayanıklılık
  • Zihinsel zindelik
  • Kilo verme
  • Kolesterolün azalması ve kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesi

Daha keskin hafıza ve düşünme. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan endorfinler, aynı zamanda konsantre olmanıza ve zihinsel olarak zinde hissetmenize de yardımcı olabilir. Egzersiz ayrıca yeni beyin hücrelerinin büyümesini teşvik eder ve yaşa bağlı beyin hücre azaltımının önlenmesine yardımcı olur.

Daha yüksek benlik saygısı. Düzenli aktivite zihninize, bedeninize ve ruhunuza yapılan bir yatırımdır. Alışkanlık haline geldiğinde, öz değer duygunuzu geliştirebilir ve kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlayabilir.

Daha iyi uyku. Sabah veya öğleden sonra kısa süreli egzersiz bile uyku düzeninize yardımcı olabilir. Geceleri egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, yoga veya hafif esneme gibi rahatlatıcı egzersizler uykuyu desteklemeye yardımcı olabilir.

Daha fazla enerji. Kalp atış hızınızı haftada birkaç kez artırmak size daha fazla hareket etme olanağı verecektir. Günde yalnızca birkaç dakikalık egzersizle başlayın ve kendinizi daha enerjik hissettiğinizde egzersizinizi artırın.

Daha güçlü dayanıklılık. Hayattaki zihinsel veya duygusal zorluklarla karşı karşıya kaldığınızda, alkol, uyuşturucu gibi olumsuz davranışlara başvurmak yerine egzersiz yapmak, dayanıklılığınızı geliştirmenize ve problemlerinizle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize ve stresin etkisini azaltmanıza yardımcı olabilir.