Kilo Verme
 
YAZILAR
Spor, Beslenme, Diyet ve EMS Teknolojisi

Kilo Verme

İnsanların kilo vermek için birkaç nedeni vardır. Birçoğu aşırı kilonun sebep olabileceği sağlık sorunlarından uzak kalmak için kilo vermek isterken, diğerleri zayıflayarak görünümlerini iyileştirmek ve genel olarak kendilerini iyi hissetmek isterler.

Sağlıklı ve uzun süreli kilo vermek için unutmamanız gereken hususlar vardır.

Besleyici gıdaları yemek – Sağlıklı bir diyet planı benimseyerek güvenli kilo vermenizi sağlayabilirsiniz.

Egzersiz yapma – Ortalama bir yetişkinin haftada en az 2 saat, kendini çok fazla zorlamadan fiziksel aktivite yapması gerekir.

Yemek porsiyonlarının kontrolü – Daha küçük tabaklar kullanarak ve yeme sürelerinizi azaltarak porsiyonlarınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Sağlıklı kilo vermek için birçok doğru yol varken, medyanın odak noktası olan ‘mükemmel vücut’ imgesi birçok kişiyi kilo verme konusunda kendilerine uygun olmayan sağlıksız yollara yönlendirmektedir. Eğer uzun süreli kilo verme hedefleriniz varsa, bunun için doğru ve sağlıklı tercihler yapmanız gerekir. Bunun için en iyi yol, yaşam tarzınızı sürdürülebilir kılan, iyi planlanmış diyet ve çözümler uygulamanızdır. Konusunda uzman profesyonellerin yardım ve desteği ile değişiklikler çok kısa sürede hayatınızda yer almaya başlayacaktır.

Kilo vermeniz gerekli mi?

Zorlu ve potansiyel olarak zararlı olabilecek bir kilo kaybı diyetine başlamadan önce, yaşam tarzınızı, alışkanlıklarınızı değerlendirin ve bu konularda yapabileceğiniz değişiklikleri düşünün. Gerçekten fazla kilolarınız mı var, yoksa sadece incelmek mi istiyorsunuz? Bunun cevabını dürüst bir şekilde düşünün. Sağlıklı kilo vermek için, ne istediğinizi dikkatlice düşünmek çok önemlidir. Sağlıklı kilo vermek için hangi alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerektiğine bir uzman eşliğinde karar vermeniz en güvenli yoldur. Kilo vermeye başlamadan önce, kilonuzu doğru ölçmeniz ve vücut kütle indeksinizi doğru hesaplamanız gerekir.

Ölçümler

Bel çevrenizi ölçerek kilo durumunuzun sağlıklı olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Tıbbi açıdan risk teşkil etmesi itibariyle, orta bölgelerinden kilo alan kişiler için bu durum özellikle önemlidir. Ayrıca bu durum, koroner kalp hastaları, diyabet hastaları ve yüksek tansiyon hastaları için de geçerlidir. Bel çevrenizi, göbek deliğiniz üzerinden mezura ile ölçün.

Ölçüm yaptıktan sonra aşağıdaki yönergelere göre sonuçlarınızı kontrol edin:

Erkek

  • Bel ölçümü 94 cm ve üzeri ise, sağlık açısından riskli olmaya başlamış demektir.
  • Bel ölçümü 102 cm ve üzeri ise, sağlık açısından risk çok yüksek demektir.

Kadın

  • Bel ölçümü 80 cm ve üzeri ise, sağlık açısından riskli olmaya başlamış demektir.
  • Bel ölçümü 88 cm ve üzeri ise, sağlık açısından risk çok yüksek demektir.

Vücut Kütle İndeksi (BMI-Body Mass Index)

Yetişkin kadın ve erkeklerin boy ve kilolarını dikkate alarak vücut yağ oranını gösteren bir hesaplama yöntemidir.

Zayıflarken, Vücut Kütle İndeksinizi (BMI) hesaplamak, kilonuzun sağlıklı mı sağlıksız mı olduğunu belirlemek için iyi bir yol gösterici olacaktır.

Vücut Kütle İndeksini Hesaplamak:

  • Ağırlığınızı kilogram (65), boyunuzu da metre olarak (Ör :Boyunuz 165 cm ise, 1,65 m) ölçün
  • Ağırlığınızı, boy ölçünüze bölün (Ör: 65kg/1,65 m = 36,36)
  • Çıkan sonucu tekrar boy ölçünüze bölün (Ör:36,36/1,65 =22,04), çıkan sonuç Vücut Kütle İndeksinizdir.
Zayıf Normal Fazla Kilolu Obez
18,5 ve daha az 18,5 – 24,9 arası 25 – 29,9 arası 30 ve daha fazlası

UYARI: Vücut Kütle İndeksi, kas yoğunluğunu dikkate almaz, yani fit ve kaslı birisi için, vücut yağ oranı düşük olduğu için Vücut Kütle İndeks sonucu yüksek çıkabilir.

Yaşam Tarzı

Zamanınızı nasıl geçirdiğiniz sağlıklı kilo vermeniz ve fit görünmeniz için önemlidir. Kilo verme çabasına girmeden önce, yeme alışkanlıklarınızı ve yaşam tarzınızı düşünün, bunlardan bazılarını değiştirmeniz mümkün mü? Karar verin.

Sizin Yaşam Tarzınız

Düzenli olarak egzersiz yapıyor musunuz? Kilo verme diyetinizi doğru takip ediyor musunuz? Eerjinizi elde etmek için sağlıksız beslenmeyi mi seçiyorsunuz (Fast Food, abru cubur vb.)? Vücut Kütle İndeksiniz ne olursa olsun, bunlar uzun vadeli kilo yönetiminiz için dikkate almanız gereken en önemli faktörlerdir.

Aile Geçmişi

Ailenizin genetik sağlık geçmişi de hangi değişiklikleri yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Yüksek kolesterol, diyabet ve yüksek tansiyon gibi genetik hastalıkların riskleri, sağlıklı kilo verme ve dengeli bir diyetle azaltılabilir.

Ağırlık Dağılımı

Ağırlık dağılımınızı analiz edin. Karın bölgesinde kilo alımınız fazla ise, sağlık açısından en riskli olan durum ile karşı karşıyasınız demektir; ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, kilo vermenin en zor olduğu bölgedir. Eğer vücudunuzdaki kilo dağılımınız düzensizse, kilo vermeyi düşünmeniz gerekir.

Duygularınız ve Hissettikleriniz

Aşırı kilolu olmak mutluluğunuzu etkiliyor olabilir. Ayrıca görünümünüzden dolayı özgüveniniz de etkilenmiş olabilir. Eğer kilolarınızdan dolayı sağlık kaygılarınız başladı ise, nefes darlığı, şeker hastalığından şikayetleriniz varsa, hayatınızda köklü değişiklikler yapma vaktiniz gelmiş demektir.